imię i nazwisko

e-mail

treść zapytania

Tydzień francuski

21-27 listopada Zapraszamy na Tydzień Francuski w Restauracji Prezydent i w Kawiarni Pod Wieżą.

Niech wybrzmi słynne „Le Beaujolais Nouveau est arrivé!”
– Otwórzmy pierwszą butelkę Beaujolais Nouveau.

Beaujolais Nouveau 2019.

Tradycja święta narodziła się we Francji, w rejonie Beaujolais, gdzie od lat producenci wina degustowali trunek z danego roku. Ciekawostką święta jest dzień, w którym jest obchodzone – nie bez powodu jest to 3. czwartek miesiąca. Producenci win chcieli, aby degustujący delektowali się winem mając jednak na uwadze następny dzień pracy.

Beaujolais Nouveau – co to za wino?
Wino Beaujolais produkowane jest tylko z jednej odmiany winogron – gamay, które zbierane jest ręcznie. Sam proces uzyskiwania alkoholu jest dość nietypowy, gdyż winogrona poddawane
są fermentacji w całości, bez zgniatania. Wino to ma dość mocną, owocową nutę.
Miłośnicy win co roku czekają, aby otworzyć pierwszą butelkę Beaujolais Nouveau. Tradycja mówi, że dzięki niemu wiadomo, jaki to będzie rok dla win!

 

 

MENU

Krem prowansalski (330 ml) 15,- PLN
mix papryk / pomidory / czerwona cebula / cukinia / czosnek / zioła prowansalskie / crème fraiche

Quiche Lorraine (300 g) 15,- PLN
tarta francuska / farsz na bazie boczku, cebuli i jaj / musztarda francuska

Crème brûlée à la lavande (150 g) 12,- PLN
śmietana / jaja / naturalna lawenda / cukier

Deska serów (220 g) 25,- PLN
mimolette / lazur / camembert /ser kozi / winogrona / orzech włoski / bagietka

Beaujolais Nouveau
Butelka 0,75 l – 59,- PLN
Kieliszek 0,15 l – 14,- PLN

 

RESTAURACJA PREZYDENT

MENU

Przystawki
Deska serów (220 g) 25,- PLN
mimolette / lazur / camembert /ser kozi / winogrona / orzech włoski / bagietka

Mule w białym winie (250 g) 20,- PLN
mule / białe wino / bagietka ziołowa

Zupa
Francuska cebulowa (300 ml) 16,- PLN
bulion / cebula / wino / tymianek / ciasto francuskie / parmezan

Sałatka z kozim serem (250 g) 25,- PLN
sałata / ser kozi / orzechy / konfitura / cykoria / pomidor koktajlowy

Dania główne
Jagnięcina w sosie cebulowym (450 g) 55,- PLN
jagnięcina / sos cebulowy / puree gruszka pietruszka / gratin z buraka

Deser
Crêpes Suzette (200 g) 16,- PLN
naleśniki / sos karmelowo-pomarańczowy / bita śmietana / chrupiąca kruszonka

Beaujolais Nouveau
Butelka 0,75 l – 59,- PLN
Kieliszek 0,15 l – 14,- PLN

Powrót