imię i nazwisko

e-mail

treść zapytania

MENU

szef poleca

Dorada (400g) 45,-
Filet z dorady / ryż / sałatka z pomarańczy oraz marynowanego imbiru z dresingiem cytrynowym

Pieczona gruszka z rostbefem (200g) 28,-
Pieczona gruszka w miodzie i tymianku / rostbef / bukiet sałat / coulis malinowe

Pasta Śródziemnomorska (350g) 35,-
Makaron pappardelle / łosoś smażony / karczochy / suszone pomidory / czarne oliwki /rukola / parmezan

Ciastko czekoladowe (220g) 16,-
Ciastko czekoladowe / lody rzemieślnicze – sorbet mango / bita śmietana / sos waniliowy

 

Klasyka Sztygarki

Hekele śląskie na plastrach czerwonego buraka z grzankami (180g) 17,-  
Drobno pokrojone filety ze śledzia z jajkiem, ogórkiem kiszonym, cebulą oraz musztardą / plastry czerwonego buraka / grzanki / ogórek kiszony

Restauracja w Chorzowie - Kompleks Sztygarka

Rosół domowy (300ml) 14,-  
Tradycyjny rosół z domowym makaronem

Barszcz czerwony z kołdunami (250ml + 100g) 15,-  
Gorący i aromatyczny barszcz / pierożki z farszem wołowo-wieprzowym

Żur śląski (300ml) 16,-  
Gęsty i treściwy żur śląski z boczkiem i kiełbasą, gotowany na wędzonce / jajko

Rolada śląska z kluskami (650g) 45,-  
Wyśmienita rolada z udźca wołowego z klasycznym farszem / kluseczki śląskie / ciemny sos pieczeniowy / modra kapusta z boczkiem

Schaboszczak z kapustą zasmażaną (550g) 30,-  
Panierowany kotlet schabowy / kapusta zasmażana / opiekane ziemniaki

 

Przystawki

Pieczona gruszka z rostbefem (200g) 28,-
Pieczona gruszka w miodzie i tymianku / rostbef / bukiet sałat / coulis malinowe

Carpaccio di Manzo (140g) 30,-
Płatki marynowanej polędwicy skropione oliwą z oliwek i octem winnym / parmezan / świeżo mielony, czarny pieprz / oliwko / pomidorki cherry / kapary / płatki surowej pieczarki

 

Sałatka

Sałatka Cezar (350g) 29,-
Bukiet sałaty rzymskiej / kurczak / grzanki / sos anchois / chips bekonowy / pieczywo

 

Zupy

Krem z dyni (300ml) 15,-
Aksamitny krem z dyni / paluch drożdżowy / orzechy nerkowca / oliwa z dyni

Zupa grzybowa (300ml) 16,-
Wyrazista zupa grzybowa / kasza pęczak

 

Pasta

Pasta Śródziemnomorska (350g) 35,-
Makaron pappardelle / łosoś smażony / karczochy / suszone pomidory / czarne oliwki /rukola / parmezan

 

Ryby

Dorada (400g) 45,-
Filet z dorady / ryż / sałatka z pomarańczy oraz marynowanego imbiru z dresingiem cytrynowym

Halibut na maśle (350g) 45,-
Filet z halibuta / puree z pieczonego selera w soli morskiej / młoda marchewka / romanesco / brukselka / mus z kopru włoskiego

 

Mięso

Kurczak a’la saltimbocca z grillowanymi warzywami i zielonym pesto (400g) 35,-
Pierś z kurczaka zawijana w szynkę dojrzewająca / grillowana cukinia / czerwona cebula / pomidorkii cherry / koper włoski / mix papryk

Żeberka barbecue na śląską nutę (500g) 39,-  
Glazurowane żeberka wieprzowe ekstra mięsne / sos barbecue / panczkraut

Polędwiczka wieprzowa (450g) 41,-
Smażone kawałki polędwicy wieprzowej w pudrze ziołowym / puree ziemniaczane / brukselka / krem malinowy / mini por

Pieczona kaczka (800g) 49,-  

Połówka kaczki pieczona w jabłkach i majeranku / sos różany / kluski śląskie / ćwikła

Kaczka - Chorzowska Restauracja Prezydent

Soczysty rostbef (390g) 49,- PLN
Rostbef /placki gryczane/ miniratatouille / sos z zielonego pieprzu

Stek Sztygarski z polędwicy wołowej (550g) 80,-  
Soczysty stek wołowy / masło czosnkowe / smażone ziemniaki z rozmarynem / bukiet sałat w sosie vinaigrette

 

Desery

Szarlotka z lodami (250g) 16,-  
Specjalność Sztygarki – domowa szarlotka / lody waniliowe / bita śmietana

Aromatyczny deser z chałwą (200g) 16,-  
Mrożona chałwa waniliowa / gruszki duszone w czerwonym winie i soku malinowym

sztygarka_jedzenie11813-0 ok

Minitarta (180g) 16,-
Krem z mascarpone z esencją z róży/ kruche ciasto na maśle / owoce sezonowe

Ciastko czekoladowe (220g) 16,-
Ciastko czekoladowe / lody rzemieślnicze – sorbet mango / bita śmietana / sos waniliowy

 

 

Ceny w PLN, zawierają podatek VAT

 

 

karta win