imię i nazwisko

e-mail

treść zapytania

Please leave this field empty.

Dobre lody w Chorzowie? Naturalnie Kompleks Sztygarka!

Lato w Lato w pełni — rozpieszcza nas piękną pogodną. Wysokie temperatury na przemian z burzami pozostawiają wokół wspaniały zapach natury. To czas, w którym wiele z nas zwalnia nieco tempo i oddaje się letnim przyjemnościom. Jedną z nich są na pewno pyszne mrożone desery i lody. W Kompleksie Sztygarka sięgnęliśmy do otaczającej nas wszędzie historii oraz do naszych wspomnień z dzieciństwa i postanowiliśmy poczęstować Państwa pysznymi lodami rzemieślniczymi. Takimi, jakie kiedyś, ręcznie, w bańkach na mleko — robiły nasze babcie. A jak wszystko się zaczęło?

Na początku był…śnieg

Najprawdopodobniej to Chińczycy – 3000 lat przed naszą erą wytworzyli pierwsze lody spożywcze, a raczej ich odmianę — słodki syrop umieszczony w naczyniu. Schładzali go, obkładając naczynie śniegiem i saletrą. Dopiero w XIII wieku na Sycylii zaczęto tworzyć sorbety według arabskiej receptury. Sycylijskie „sorbetto” (od arabskiego „shar’bet”) wytwarzano z soku owocowego zmieszanego ze śniegiem zebranym z Etny. Sorbet ze śniegu i owoców wzbogacano moszczem winnym, winem i miodem. W XVII wieku zaczęto dodawać masło i śmietanę, w wyniku czego stworzono nowy przysmak […]. Z Sycylii lody szybko trafiły do Paryża. W 1686 roku Francesco Procopio Dei Coltelli otworzył we francuskiej stolicy sławną kawiarnio-lodziarnię Le Procope. Lokal ten istnieje do dziś (w dzielnicy St. Germain).*

Dopiero na początku XIX wieku William Le Young odkupuje od Nancy Johnson patent na ręczną maszynkę korbową do produkcji lodów** W 1925 Otello Cattabriga z Bolonii tworzy pierwszy automat do lodów***, a w 1948 roku rusza pierwsza w historii linia do produkcji lodów na patyku. Po prawie 80 latach od tego momentu wraca moda na lody rzemieślnicze.

Naturalna receptura

Lody rzemieślnicze, które podajemy w Kompleksie Sztygarka idealnie komponują się z historycznym i technologicznym duchem tego miejsca. Być może takie lody jedli górnicy w dniu wolnym od pracy? Wybór lodów rzemieślniczych był dla nas oczywistym wyborem, ponieważ zawsze dbamy o to, aby oferować Państwu najlepsze dostępne na rynku produkty.

Dla nas liczą się smak, tradycja i dbałość o każdy szczegół, dlatego nawiązaliśmy współpracę z firmą Jednorożek z Bielska-Białej. Jej założyciele Bartek Wyrzykowski i Ariel Maślanka szkolili się w słynnej Akademii Carpigiani w Bolonii i dziś zarażają swoją pasją. Smakami ich autorskich lodów cieszą się nie tylko mieszkańcy Bielska-Białej i Krakowa, ale od niedawna — dzięki naszej współpracy — także Chorzowa. Ich lody powstają w maszynie, której zasada działania jest identyczna z tą z przełomu XIX i XX wieku.

Dzięki temu w Kompleksie Sztygarka mogą Państwo zasmakować w prawdziwie tradycyjnych lodach.

Co, poza pysznym smakiem, wyróżnia je? Lody tradycyjne powstają według dawnych receptur i wyrabiane są z naturalnych, podstawowych składników takich jak: jaja, mleko, śmietana, cukier, z których powstają lody śmietankowe oraz dodatki takie jak: owoce, bakalie, karmel czy czekolada, które pozwalają uzyskać lody smakowe. W serwowanych w Kompleksie Sztygarka lodach nie znajdują się konserwanty, polepszacze, stabilizatory czy jaja i mleko w proszku.

To nie wszystko. W porównaniu z lodami przemysłowymi, lody rzemieślnicze zawierają mniej tłuszczu, są mniej napowietrzone i mają wyższą temperaturę serwowania. Te elementy wpływają na to, że jest ich więcej w porcji, a także mają zdecydowanie lepszy, bardziej wyrazisty smak. Dzięki naturalnym składnikom zawierają również mniej kalorii. Co bardzo istotne lody naturalne produkowane są w stosunkowo małych ilościach oraz sprzedawane na bieżąco.

Dzięki naturalnym składnikom i tradycyjnemu sposobowi wyrabiania otrzymujemy w pełni naturalny produkt, którym mogą Państwo cieszyć swoje podniebienia.

Sztygarkowe desery lodowe

W sezonie letnim 2017 specjalnie dla naszych klientów serwujemy deser lodowy, który składa się z 3 gałek lodów rzemieślniczych (słony karmel, mango, czekolada), biszkoptu oraz świeżych sezonowych owoców. To prawdziwy raj dla podniebienia.

Nie zapominamy również o lodowym deserze, który jest naszym autorskim pomysłem i który cieszy się wśród naszych klientów ogromną popularnością, czyli o aromatycznym deserze z chałwą: mrożona prawdziwa chałwa waniliowa, podawana z gruszką duszoną w czerwonym winie i soku malinowym. Deser, który zachwyci niejednego smakosza.

 

 

*http://www.gazzettaitalia.pl

** http://www.wikipedia.com

*** http://www.lastoriadelgelat.altervista.org

 


Z czym to się je… Szparagi

 

Choć szparag gości na naszych stołach już 5000 lat, to w Polsce jest to nadal warzywo, które nie każdy zna i docenia. Można jednak zauważyć, że z roku na rok szparagi zyskują coraz większą popularność i wiele z nas z niecierpliwością czeka na maj, w którym rozpoczyna się krótki sezon na szparagi.

Już starożytni Grecy i Rzymianie uprawiali szparagi, a nawet znali sposób, aby móc się nimi cieszyć przez cały rok. Dowodem na to, że szparagi mocno zakorzeniły się kulturze starożytnej są nie tylko rysunki i ryciny, ale także powiedzenie wymyślone przez cesarza Oktawiana Augusta Szybciej niż się ugotują szparagi.

Niestety w naszym klimacie szparagi nie są dostępne cały rok. Co ciekawe na stoły europejskich dworów trafiły dopiero w XV wieku, a do Polski w wieku XVIII.

Grasz w zielone?

Choć wskazuje na to sama nazwa “asparagus”, która oznacza “młody pęd”, to nie każdy wie, że szparagi, które trafiają na nasze stoły to w rzeczywistości jedynie młode pędy tej rośliny. Wyróżniamy trzy rodzaje szparagów: białe, zielone oraz mało znane w Polsce, a doceniane np. we Francji za swój wyrazisty smak – fioletowe.
Szparagi to skarbnica witamin i składników mineralnych takich jak: witamina K, B, B2, B6, C, kwas foliowy, beta-karoten, potas, wapń, sód, magnez, fosfor, fluor, żelazo, asparagina, glutation, inulina, błonnik. Mają działanie bakteriobójcze, obniżają ryzyko nowotworów i chorób serca, regulują pracę układu pokarmowego. Co istotne, nie powinny spożywać szparagów osoby z kamieniami nerkowymi.

Obróbka szparagów

Kupuj zawsze jędrne, niepomarszczone szparagi o zwiniętych, świeżych czubkach i przechowuj je w lodówce, w słoiku z wodą lub owinięte w wilgotny papierowy ręcznik, aby jak najdłużej zachowały swoją świeżość. Jeśli przyrządzasz zielone szparagi nie odcinaj zdrewniałych końcówek “na oko”, ale połam je, chwytając szparag mniej więcej w ⅓ długości od strony czubka oraz za drugi zdrewniały koniec. Dzięki temu szparag złamie się w odpowiednim miejscu. Zielonych szparagów nie obieramy, ale gotujemy je ze skórką ok. 4-6 minut pamiętając, aby czubki wystawały ponad linię wody.

Białe szparagi należy obrać ze skórki, zaczynając tuż pod czubkiem oraz usunąć ok. 2 cm. zdrewniałej końcówki. Im starszy szparag, tym więcej centymetrów ucinamy. Białe szparagi poddajemy obróbce około 2-5 minut. Podobnie robimy z fioletowymi szparagami.

Arystokrata wśród warzyw

Szparagi nie tylko były uważane za afrodyzjak, ale należały do warzyw dostępnych tylko dla arystokracji. Obecnie jest to warzywo ogólnodostępne, choć ze względu na skomplikowaną uprawę dość drogie, dlatego wybierane rzadziej i nadal kojarzone z luksusem. Często spotykamy je na bankietach, spotkaniach biznesowych, przyjęciach czy weselach. Jeśli więc chcesz nadać spotkaniu – niezależnie od tego, czy jest to spotkanie prywatne czy biznesowe – wykwintny charakter – postaw na szparagi.

No najbardziej znanych i cenionych dań ze szparagów należą między innymi: krem, szparagi pod beszamelem, szparagi z jajkiem w koszulce, szparagi z masłem i czosnkiem, szparagi z prosciutto i parmezanem, jajecznica ze szparagami. Wykwintność tych potraw tkwi w ich prostocie i w szparagu, który dodaje im klasy i elegancji.

Jak to się je…

Choć kuszące jest jedzenie szparagów palcami to jednak zgodnie z zasadami sovoir vivre powinniśmy je jeść nożem i widelcem. Należy odcinać niezbyt małe kawałki, rozpoczynając od główki szparaga. Dzięki temu możemy odsunąć na brzeg talerza stwardniałą część, jeśli taka pojawi się w serwowanym daniu. Taki sposób jedzenia szparagów jest również najbardziej odpowiedni podczas formalnych spotkań.

Co roku w maju szparagi królują w menu Sztygarki. To proste warzywo, z którego można wyczarować pyszne, lekkie i zdrowe dania, dlatego menu szparagowe cieszy się dużym zainteresowaniem naszych gości. W tym roku również przygotowaliśmy coś specjalnego dla fanów szparagów, więc już teraz zapraszam i życzę smacznego!

– Szef Kuchni Restauracji Prezydent

Naszą propozycję szparagowego menu możesz znaleźć tutaj —>  Menu

Źródła:

Mediterranean Vegetables, Clifforda A. Wright.
poradnikzdrowie.pl
wikicytaty.com
savoir-vivre.com.pl